Att tänka på inför fasadmålning

Har det blivit dags att måla om husfasaden så finns det några viktiga saker att tänka på. Det första är vilken sorts färg huset har målats med innan t.ex. om det är oljefärg eller akrylat. Tumregeln är att fortsätta med samma slags färgtyp d.v.s har huset målats med akrylat, bör du använda samma just detta. Grovt sett finns det tre huvudtyper av färg. Vilka de är berättar vi i nästa stycke.

Olika typer av fasadfärg

De tre färgtyperna som man brukar använda för fasadmålning är akrylat eller plastfärg, alkyd och linoljefärg. För dig som inte vet så är alkyd en slags olja.  Alkydfärgerna har de senaste åren ändrats från att vara lösningsmedelburna till vattenlösliga. Förändringen har gjorts huvudsakligen för miljöns skull. Ett alkydmålat hus kan i vissa fall inte målas om med samma färg då innehållet i dagens färgburkar ofta skiljer sig från de gamla. Det viktigaste att få reda på är vilken färgtyp ens hus är målat med. Några enkla tips kommer här: akrylat brukar fastna på sandpapper. Alkydoljan brukar ge ett slipdamm medan den gamla linoljefärgen kritar i vitt. Har du fått reda på den gamla färgen så är det fritt fram att börja ommålningen.

Färger som passar det nordiska klimatet

Oavsett ditt hus färgskala så finns det en detalj som alltid är aktuell och det är vårt tuffa nordiska klimat. Vi bor i ett land med relativt stora temperatursvängningar där kylan ofta kan skada fasaden. En del av Sveriges större städer ligger nära havet, där vindarna och saltvattnets påverkan mot husen har stor betydelse. Därför bör du alltid välja en färg som skyddar fasaden mot klimatets häftiga svängar. Anlita gärna professionell hjälp som både kan bedöma fasadens färgtyp och utföra målningen åt dig. På det sättet har du en garanti för att du får rätt färg som passar både klimatet och huset.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *