Utbilda dig till målare – ett stabilt och kreativt yrke

För den som gillar att använda kroppen i arbetet och dessutom har ett något kreativt sinne, kanmålare vara ett passande yrkesval. Det är ett roligt och aktivt jobb, många trivs riktigt bra och stannar inom branschen hela yrkeslivet. Dessutom kommer det mer eller mindre alltid att finnas en stabil efterfrågan på arbetet de utför, vilket gör det till ett relativt tryggt yrkesval i annars ganska oroliga tider.

Det finns flera utbildningsalternativ om man önskar ta sig in i måleribranschen. Somliga gör valet tidigt och startar redan genom att välja byggprogrammet på gymnasiet, medan andra bestämmer sig för att byta bana mitt i livet när de redan har ett antal yrkesverksamma år på nacken. Och utbildningen är ganska tacksam på det viset då det inte är tal om flera års långa universitetsstudier eller att den endast tillhandahålls på ett visst antal platser i landet. Det gör målaryrket tillgängligt för alla – ung som gammal och oberoende av bostadsort.

Skaffa erfarenhet som lärling

Eftersom målare är ett praktiskt hantverksyrke, krävs det naturligtvis att man genomgår mycket praktik under sin utbildning. Lärlingsperioder ingår och är en mycket viktigt del av utbildningen, vare sig man studerar på gymnasiets bygg- och anläggningsprogram eller via någon vuxenutbildning. Medan teoretiska lektioner givetvis är både bra och nödvändiga för kunskap om t.ex. färglära, är det ju när man praktiserar som man faktiskt lär sig att utföra själva arbetet. Möjligheten att få arbeta på olika slags projekt, med olika typer av redskap och att få utveckla sin egen teknik ger ovärderliga erfarenheter som garanterat kommer att hjälpa en på vägen mot att bli en riktigt vass och professionell målare.

Det finns även ett tredje alternativ till utbildning, som passar den som vare sig gick byggprogrammet eller är särskilt sugen på att skriva in sig på en vuxenutbildning. Många måleriföretag erbjuder plats för så kallade individuella lärlingar, d.v.s. sådana som inte kommer via vare sig gymnasiet eller en YH-skola. Företaget står för såväl praktisk som yrkesteoretisk utbildning och för många leder det även till anställning på samma företag efter genomförd lärlingsperiod.

Är det lönsamt att arbeta som målare?

Ja, faktiskt. En av anledningarna till att just hantverksyrken är så populära, är just för att man faktiskt tjänar ganska bra trots att man inte har någon akademisk examen på sitt CV. Tjänsterna är efterfrågade, i synnerhet i den renoveringshysteri som råder, och det är inte ovanligt att man kan tvingas tacka nej till jobb för man helt enkelt inte hinner med alla förfrågningar.

Summa summarum är målare ett yrke med många fördelar, och det är lätt att förstå varför det lockar så många. Låter det intressant? Kika närmare på en utbildning i närheten och sök!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *