Ny färg kan återuppliva fönsterna

Om du äger en vacker sekelskiftesvilla men börjar oroa dig för de slitna fönsterkarmarna – kontakta oss först innan du sätter dit nya! Vi utför fönstermålning till förmånliga priser och till hög kvalité.

Det är svårt att återskapa de detaljer, svarvningar och träslag som var menade för ett hus och det gäller även fönsterna. Vi erbjuder att måla både invändigt och utvändigt för att återuppliva de gamla men vackra fönsterkarmarna för att bevara känslan.

Vad fönstermålning åstadkommer

En professionellt utförd fönstermålning i rätt färgval återskapar ditt hus forna glans. Oavsett om det är och vind, eller bara tiden som går – färg flagnar. Vi kommer använda oss av kvalitativ målarfärg och professionella målare för att ge dig ett hållbart och elegant resultat.

Som nyinflyttad så har du förmodligen en egen idé om vilka färgkombinationer du vill ha. Vi målar självklart även dina fönsterkarmar för ett unikt, personligt och välgjort yttre eller inre. Du kan genomföra en fönstermålning om du är trött på den vanliga gamla färgen, sitter på ett flertal slitna fönsterkarmar, eller är nyinflyttad i ett hus med alltför vågat färgval. Vi hjälper dig att skapa ditt drömhus! Självklart sträcker sig våra tjänster längre än så, om det skulle behövas. Vi målar alla delar av ditt hus – på utsidan och insidan. Låt oss genomföra ett arbete som representerar dig!

Kom ihåg att bara fantasin sätter gränserna och att vi är där för att hjälpa dig. Vi är professionella yrkesmålare med år av erfarenhet. Vi genomför arbetet med precision, passion och effektivitet.

Kontakta oss så kommer vi!

Vi erbjuder kompetensbaserad rådgivning för att du ska hitta rätt färgval och bli nöjd med resultatet. Vi har som sagt många års erfarenhet och delar gärna med oss av den!

Begär en offert eller ring 0725-858258 så kommer vi överens om vad just du behöver. Du kan alltid ställa oss frågor om du är osäker, då vi är experter på området!

Färg för fasadmålningen

Det kan finnas flera anledningar till att måla om fasaden på ditt hus. Den vanligaste anledningen brukar vara att den gamla färgen gjort sitt, det vill säga att den inte längre ser bra ut och inte längre fyller sin funktion.

Så vet du när det är dags för fasadmålning

När en fasadfärg har passerat sitt bäst-före-datum kan variera från hus till hus. Om ditt hus utsätts för mycket hårt väder och vind brukar fasaden slitas snabbare och därmed kräva ommålning oftare än hus som inte utsätts för samma klimat. Annat som påverkar hur länge färgen håller är vilken typ av färg som användes när fasadmålningen ägde rum, det vill säga om det var alkydoljefärg eller akrylatfärg. Man brukar säga att alkydoljefärg håller i ungefär 10 år medan akrylatfärg håller i 12-15 år. Det finns även andra typer av färger som kan användas vid fasadmålning och du kan fråga en målare för att ta reda på vilken färg ditt hus är målat med. Även hur förarbetet såg ut inför fasadmålningen avgör hur många år färgen sedan håller innan det är dags att måla om igen.

Färg för utomhusbruk

När det väl är dags för fasadmålningen har du möjligheten att byta färg på ditt hus. Frågan många ställer sig då är hur man väljer färg. Det finns flera sätt att tänka på här. Du kan välja färg utifrån din personliga smak, utifrån vilken färg som är trendigast just nu, utifrån vad grannarna tycker eller utifrån vilken som är mest praktisk i miljön där huset står. Oavsett vilken av dessa utgångspunkter som är viktigast för dig tycker vi att du bör väga in alla mer eller mindre. En annan viktig sak du faktiskt måste ta hänsyn till är vad din kommun säger. Vissa kommuner har nämligen stränga bestämmelser för vilka färger husen får lov att målas i . För att ta reda på vad som gäller i din kommun kan du kontakta närmaste kommunkontor.

En ommålning av kan höja bostadsvärdet rejält

Äger du en bostad vill du med all säkerhet hålla den både vacker och värdefull. Det kan kännas som en svår kombination men det finns ett enkelt tips som kan hålla en bostad så inbjudande som möjligt. En ommålning kan skapa en synlig förbättring samtidigt som den höjer bostadsvärdet rejält. En av de största fördelarna är att ommålningen är en investering som kan hålla i många år och behålla bostadens eleganta utseende för en lång period framåt.

Psykologieffekten

Varför skulle en ommålning av bostaden spela så stor roll? Svaret grundas i vår psykologi och beteendemönster. Det är allmänt känt att ens första intryck spelar väldigt stor roll. När man tittar på en lägenhet för första gången brukar man ställa sig frågan: Ser bostaden fräsch ut? Kan jag tänka mig att bo här? Om svaret på de funderingarna är ”Ja” så kommer man med stor sannolikhet försöka att köpa den omtyckta bostaden. Det handlar om beteendemönster och viljan att ha något man tycker om. Att titta på en färskmålad lägenhet ger utan tvekan ett utmärkt första intryck, ett intryck som sedan kan leda till ett inköp. Och när vi säger att en sådan investering även kan höja totalvärdet menar vi att det är mycket lättare att öka bostadens helhetspris när man visar upp en fräsch och nymålad lägenhet.

Välj professionell hjälp

Även om målning kan kännas som en enkel uppgift och något som man bör kunna göra själv är det alltid bättre att anlita en professionell hantverkare för att utföra arbetet. Tänk på att en felmålad vägg kan se ful och ”skrynklig” ut. Därför är det alltid en god idé att vända sig till en hantverkare speciellt om man tänker sälja bostaden. En fläckfri ommålning kommer att få folk att säga: ” Här kan jag tänka mig att bo”.

Att tänka på inför fasadmålning

Har det blivit dags att måla om husfasaden så finns det några viktiga saker att tänka på. Det första är vilken sorts färg huset har målats med innan t.ex. om det är oljefärg eller akrylat. Tumregeln är att fortsätta med samma slags färgtyp d.v.s har huset målats med akrylat, bör du använda samma just detta. Grovt sett finns det tre huvudtyper av färg. Vilka de är berättar vi i nästa stycke.

Olika typer av fasadfärg

De tre färgtyperna som man brukar använda för fasadmålning är akrylat eller plastfärg, alkyd och linoljefärg. För dig som inte vet så är alkyd en slags olja.  Alkydfärgerna har de senaste åren ändrats från att vara lösningsmedelburna till vattenlösliga. Förändringen har gjorts huvudsakligen för miljöns skull. Ett alkydmålat hus kan i vissa fall inte målas om med samma färg då innehållet i dagens färgburkar ofta skiljer sig från de gamla. Det viktigaste att få reda på är vilken färgtyp ens hus är målat med. Några enkla tips kommer här: akrylat brukar fastna på sandpapper. Alkydoljan brukar ge ett slipdamm medan den gamla linoljefärgen kritar i vitt. Har du fått reda på den gamla färgen så är det fritt fram att börja ommålningen.

Färger som passar det nordiska klimatet

Oavsett ditt hus färgskala så finns det en detalj som alltid är aktuell och det är vårt tuffa nordiska klimat. Vi bor i ett land med relativt stora temperatursvängningar där kylan ofta kan skada fasaden. En del av Sveriges större städer ligger nära havet, där vindarna och saltvattnets påverkan mot husen har stor betydelse. Därför bör du alltid välja en färg som skyddar fasaden mot klimatets häftiga svängar. Anlita gärna professionell hjälp som både kan bedöma fasadens färgtyp och utföra målningen åt dig. På det sättet har du en garanti för att du får rätt färg som passar både klimatet och huset.

Att välja rätt kulör inför ommålning

En dag står det klart för en att huset eller lägenheten måste målas om. Det är ett stort projekt som kräver noggrann planering och i många fall även en kostnadsberäkning. Har man redan tagit hänsyn till den tråkiga delen med vad det kommer att kosta så återstår det en trevligare fråga att ta ställning till. Vilken färg ska man välja? För bästa möjliga resultat vill man givetvis välja den rätta färgskalan. Ett nymålat hem ser alltid fräscht ut då tumregeln är att välja så ljusa färger som möjligt oavsett om det handlar om fasadmålning eller inomhusmålning. Den vita färgen blir aldrig omodern och brukar stå emot trenderna som härskar för stunden. Att välja rätt kulör kan kännas tufft. Lugn, det finns hjälp att få. 

En färghandläggare kan hjälpa till

Står man inför valet att pricka in den rätta färgen för ens ommålning kan man lätt bli förvirrad av alla tillgängliga nyanser och valmöjligheter som erbjuds. En erfaren färgkonsult kan vara räddaren i nöden. En professionell färghandläggare kan avgöra färgtypen som ditt hus är målat med och därmed ge tips och råd om den passande färgskalan. Ska man måla om lägenheten så fungerar färgkonsulten som en kunnig rådgivare angående vilka nyanser och kontraster som skulle passa just din bostad. 

Bättre att anlita ett proffs än att göra jobbet själv

Att rådfråga en färghandläggare inför valet av rätt färg vid ommålning är ett måste om man vill pricka in bostadens rätta färg. Vill man även få ett hållbart slutresultat så bör man även anlita en professionell hantverkare att utföra själva målningen åt en. Följ gärna färgexpertens råd men tänk även på tumregeln – de ljusa färgerna ger alltid ett fräscht intryck och står mot trendernas ombytligheter. Vill du ha en nyans som du inte tröttnar på i första taget bör du välja just en ljus sådan.