Färg för fasadmålningen

Det kan finnas flera anledningar till att måla om fasaden på ditt hus. Den vanligaste anledningen brukar vara att den gamla färgen gjort sitt, det vill säga att den inte längre ser bra ut och inte längre fyller sin funktion.

Så vet du när det är dags för fasadmålning

När en fasadfärg har passerat sitt bäst-före-datum kan variera från hus till hus. Om ditt hus utsätts för mycket hårt väder och vind brukar fasaden slitas snabbare och därmed kräva ommålning oftare än hus som inte utsätts för samma klimat. Annat som påverkar hur länge färgen håller är vilken typ av färg som användes när fasadmålningen ägde rum, det vill säga om det var alkydoljefärg eller akrylatfärg. Man brukar säga att alkydoljefärg håller i ungefär 10 år medan akrylatfärg håller i 12-15 år. Det finns även andra typer av färger som kan användas vid fasadmålning och du kan fråga en målare för att ta reda på vilken färg ditt hus är målat med. Även hur förarbetet såg ut inför fasadmålningen avgör hur många år färgen sedan håller innan det är dags att måla om igen.

Färg för utomhusbruk

När det väl är dags för fasadmålningen har du möjligheten att byta färg på ditt hus. Frågan många ställer sig då är hur man väljer färg. Det finns flera sätt att tänka på här. Du kan välja färg utifrån din personliga smak, utifrån vilken färg som är trendigast just nu, utifrån vad grannarna tycker eller utifrån vilken som är mest praktisk i miljön där huset står. Oavsett vilken av dessa utgångspunkter som är viktigast för dig tycker vi att du bör väga in alla mer eller mindre. En annan viktig sak du faktiskt måste ta hänsyn till är vad din kommun säger. Vissa kommuner har nämligen stränga bestämmelser för vilka färger husen får lov att målas i . För att ta reda på vad som gäller i din kommun kan du kontakta närmaste kommunkontor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *